Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης – Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης ΠΔΜ

 

Η Αικατερίνη Τσιομπάνου του Μιχαήλ εξελέγη για τη θέση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την τρέχουσα θητεία της Περιφερειακής Αρχής.

Τσιομπάνου Αικατερίνη

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 34,

50132, Κοζάνη

Τηλ επικοινωνίας: 2461351560, 2461027890, 6947 707014

ηλεκτρονική διεύθυνση: tsiompanou.katerina@gmail.com

Γεννήθηκα στην Κοζάνη. Είμαι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Ρέντζιο και έχουμε δύο παιδιά. Εισήχθην το έτος 1991 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησα το έτος 1995.

Έκτοτε είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης με ενεργό δικηγορία σε πολλές υποθέσεις Αστικού και Διοικητικού δικαίου ενώπιον όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης (πρωτοβάθμια δικαστήρια, εφετεία και Αρειο Πάγο), μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε υποθέσεις ποινικού δικαίου, σε όλες τις βαθμίδες (τριμελές –πενταμελές κακουργημάτων, Μ.Ο.Δ.). Έχω επισκεφτεί πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και  παρακολούθησα σεμινάρια διοικητικού και αστικού δικαίου.

Εκπαίδευση

2016 – 2018 Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος 

Μεταπτυχιακός τίτλος Σπουδών: «LLM in  Transnational and European Commercial  Law, Mediation, Arbitration and Energy Law»

Θέμα διπλωματικής εργασίας: «European Structural and Investment Funds of European Union»

1990 – 1994 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πτυχιακός τίτλος Σπουδών Νομικής Σχολής Βαθμός Πτυχίου: «Λίαν καλώς»

Σεμινάρια – κατάρτιση

29 Σεπτεμβρίου 2017 –  συνέδριο με θέμα: «The Athens Conference on European Energy Law»

14 Απριλίου 2018 – σεμινάριο με θέμα:  «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων»

16 Μαρτίου 2018 – σεμινάριο με θέμα:  «Οι δημόσιες συμβάσεις  μετά το Ν. 4412/2016 και η έννομη προστασία στο προσυμβατικό στάδιο»

27 Ιουνίου 2018 – σεμινάριο με θέμα:  «Ευρώπη για τους πολίτες, 2014-2020. Η Ελληνική Συμμετοχή στο Πρόγραμμα και οι Εμπειρίες από άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα»

Ξένες γλώσσες

Αγγλική Γλώσσα, Proficiency by Cambridge University

Επαγγελματική Εμπειρία

1996 – έως σήμερα:

Ασχολούμαι ενεργά με τη δικηγορία διατηρώντας δικηγορικό γραφείο μαζί την συνάδελφο, Αναστασία Τσιομπάνου.

Έχω ασχοληθεί με ένα μεγάλο φάσμα υποθέσεων οικογενειακού, εμπράγματου και διοικητικού δικαίου. Από το 2006 σχεδόν αποκλειστική μου ενασχόληση είναι οι  υποθέσεις διοικητικού δικαίου.

Φεβρουάριος 2015 –  Απρίλιος 2019

Το έτος 2015 εκλέχθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης με αυξημένη πλειοψηφία Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης με διάρκεια θητείας έως τον Απρίλιο 2019.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου αποκλειστική μου ενασχόληση ήταν καταγγελίες δημοτών κατά των Υπηρεσιών και Επιχειρήσεων του Δήμου για θέματα κακοδιοίκησης. Κάθε έτος υπέβαλα ετήσια έκθεση.

Οι διαμεσολαβήσεις και οι ετήσιες εκθέσεις έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου http://www.cityofkozani.gov.gr/web/guest/symparastatis.

Εισηγήτρια στις κάτωθι εκδηλώσεις/ημερίδες 

– 11 Μαΐου 2016.  Εκδήλωση «Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» μαζί με τον εφέτη δικαστή, Απόστολο Ντίτουρα.

– 26 Οκτωβρίου 2017. Εκδήλωση «Ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 679/2016» μαζί με το δικηγόρο και Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Σωτηρόπουλο.

– 11 Μαΐου 2018. Εισηγήτρια σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα “Ν. 4412/2016 Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών” μαζί με το Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χρήστο Μητκίδη.

-10 Μαΐου 2019. Εισηγήτρια στην ενημερωτική συνάντηση «Η αποτελεσματική επίλυση των διαφορών από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ)»

Δημοσιεύσεις

«Η έννομη προστασία κατά το προσυμβατικό στάδιο των δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με το Ν. 4412?2016 στο περιοδικό «Εργοληπτικό Βήμα» της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων» (ΠΕΣΕΔΕ)

Ενώσεις

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων


Ιστορία

Η ιδέα του υπερασπιστή των δικαιωμάτων του πολίτη γεννήθηκε εδώ και 200 χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο, για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου.

Στην Ελλάδα θεσπίστηκε το 1997 με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Το 2010, Ν.3852 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) ψηφίστηκε ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο δημόσιο χώρο.

Η θητεία του είναι πενταετής και η επιλογή του γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στις 29-10-2014 το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία εξέλεξε πρώτο Περιφερειακό Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την κ. Αναστασία Σιόμου, φιλόλογο, η οποία υπηρέτησε το θεσμό έως τον Σεπτέμβριο του έτους 2019.

Ανεξάρτητη Αρχή

Ο Συμπαραστάτης συγκαταλέγεται στις Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες λειτουργούν με βάση τους νόμους και τη συνείδηση.

 

 

Αποστολή

 • Δέχεται, εντός εξαμήνου από το συμβάν, ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Επιχειρήσεων και  των Νομικών της Προσώπων.
 • Διαμεσολαβεί ΔΩΡΕΑΝ ανάμεσα στις υπηρεσίες και τους πολίτες-επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να επιλυθούν τα προβλήματά τους.
 • Ελέγχει τις καταγγελλόμενες υπηρεσίες, κάνει συστάσεις και υποβάλλει προτάσεις προς επίλυση του θέματος
 • Απαντά εντός 30 ημερών
 • Συντάσσει ετήσια έκθεση και υποβάλλει ειδικές προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών της Περιφέρειας
 • Δε δέχεται περιπτώσεις που εκκρεμοδικούν
 • Δεν επιβάλλει κυρώσεις, ποινές.

Δεν ελέγχει

 • Ασφαλιστικά Ταμεία
 • Εφορίες
 • Νοσοκομεία
 • Φυλακές
 • Αστυνομία
 • ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑΕΔ κλπ

Υποβολή Αναφοράς

 • Αυτοπροσώπως στο Γραφείο του Συμπαραστάτη (Δημοκρατίας 27, 2ος όροφος)
 • Με ταχυδρομική αποστολή
 • Με Fax: 2461047230
 • Ηλεκτρονικά: info.psp@pdm.gov.gr

Στοιχεία Αναφοράς

 • Τα πλήρη στοιχεία και η υπογραφή
 • Το αίτημα
 • Ο φορέας κατά του οποίου αναφέρεται
 • Συμπληρωματικά στοιχεία

Κατεβάστε την φόρμα αναφοράς / καταγγελίας του Πολίτη και της Επιχείρησης

και

Διαβάστε τον κώδικα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (σε μορφή pdf)

kodikas-leitoyrgias-tou-perifereiakou-sybarastati-pdm-2020