Η Δ. Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων

Η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων

Τεχνική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της ΑΝΚΟ Δ. Μακεδονίας Α.Ε/ΑΟΤΑ, παρουσία του Προέδρου της εταιρείας και Περιφερειάρχη κ. Γ. Κασαπίδη και με την συμμετοχή όλων των αναπτυξιακών εταιρειών της Δ. Μακεδονίας (ΑΝΚΑΣ, ΑΝΦΛΩ), όπως και φορέων του Ν. Γρεβενών, με θέμα την προετοιμασία υποβολής πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) του Προγράμματος

“ΑΛΙΕΙΑ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2021 – 2027”.

Το νέο ζητούμενο και συνάμα πρόκληση, είναι ότι η Δ. Μακεδονία ορίζεται ως μία ενιαία Αλιευτική Ζώνη εσωτερικών υδάτων (λίμνες, ποτάμια) και ως εκ τούτου η πρόταση που θα κατατεθεί, στο εξαιρετικά στενό χρονικό περιθώριο μικρότερο του μηνός (λήξη 15/10/’23), θα πρέπει να είναι μόνο μία για το σύνολο της περιοχής παρέμβασης.

Ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης μιλώντας σε όλους εξέθεσε την θέση του η οποία συνοψίζεται στο εξής

«Καμία Περιφερειακή Ενότητα της Δ. Μακεδονίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα και στις έγκλειστες περιφέρειες με πλούτο εσωτερικών υδάτων, να έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στις πολιτικές ενθάρρυνσης της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη αλιείας, υδατοκαλλιέργειας, πολιτισμού και τουρισμού, στα λιμναία και ποτάμια συστήματα της Δ. Μακεδονίας».

Προέτρεψε δε τους παρευρισκόμενους στην άμεση δημιουργία συνεργατικού σχήματος για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη υποβολή της πρότασης, στο χρονικό διάστημα που όρισε του Υπουργείο. Τον συντονισμό των ενεργειών ανέλαβε η ΑΝΚΟ Δ. Μακεδονίας ΑΕ/ΑΟΤΑ η οποία ορίστηκε ως επικεφαλής εταίρος, με την σύμφωνη θέση των υπολοίπων μελών του σχήματος συνεργασίας, των Π. Ε. Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί πόρους ως ενιαία Αλιευτική Ζώνη για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων