Βιογραφικό Περιφερειάρχη

Βιογραφικό σημείωμα Περιφερειάρχη

Ο Γιώργος Αμανατίδης γεννήθηκε στη Μεσιανή Κοζάνης και προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Σπούδασε γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο στρατηγικό management και στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA).

Από το 1986 εργάστηκε στην Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ στην αρχή ως γεωπόνος και από το 1993 και μετά στο ρόλο του Γενικού Διευθυντή. Για περισσότερα από 30 χρόνια συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και υλοποίηση πληθώρας συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, με έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του Περιβάλλοντος, στην αναζωογόνηση της Υπαίθρου, στην στήριξη της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας και της Εξωστρέφειας και στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου LEADER (Δίκτυο Φορέων Αγροτικής Ανάπτυξης) από το 1991 έως το 2018.

Ήταν μέλος σε πολλά σωματεία και φορείς, σε κάποια εκ των οποίων διετέλεσε και μέλος των διοικητικών συμβουλίων τους. Συνέβαλε καθοριστικά σε όλα τα σημαντικά έργα υποδομών που σχεδιάστηκαν, υλοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται στην περιοχή (Τηλεθερμάνσεις πόλεων και μικρότερων οικισμών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Μετεγκαταστάσεις οικισμών που πλήττονται από την δραστηριότητα της ΔΕΗ, Χιονοδρομικά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας, Έργα προστασίας του Περιβάλλοντος, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ.) καθώς και σε πληθώρα προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία προς όφελος της επιχειρηματικότητας και τόνωσης της οικονομίας.

Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Ιουλίου 2019 και εξελέγη βουλευτής στην Π.Ε. Κοζάνης με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από την 1 Ιανουαρίου 2024 είναι Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι παντρεμένος με τη Ζωή Γκερεχτέ κι έχουν μια κόρη, την Ευδοκία.