Βιογραφικό Περιφερειάρχη

Κασαπίδης Γεώργιος

Ο Γιώργος Κασαπίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1971. Είναι πτυχιούχος Γεωπόνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1996), κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (2000) στην Αγροτική Οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ το 1999, του συλλόγου Γεωπόνων Ν. Κοζάνης το 2000 και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Κοζάνης  (ΚΕΠΚΑ) το 2002.

Ταυτόχρονα με τις μεταπτυχιακές του σπουδές (1998) ανέδειξε αγροτοκοινωνιολογικά και περιβαλλοντικά θέματα της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της  εκπομπής «Αναζητώντας τη Δήμητρα» στον τηλεοπτικό σταθμό West TV της Κοζάνης, της οποίας υπήρξε εμπνευστής.  Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε και την επιμέλεια του αγροτικού και περιβαλλοντικού τομέα για το δελτίο ειδήσεων του ιδίου καναλιού.

Εργάσθηκε ως εκτιμητής ζημιών αγροτικών καλλιεργειών στον ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, ως εκπαιδευτής σε προγράμματα γεωργικής εκπαίδευσης και ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου αλλά και ως συντάκτης αιτήσεων ΟΣΔΕ για λογαριασμό της ΕΑΣ Κοζάνης.

Ίδρυσε γραφείο μελετών αγροτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν/Α Κοζάνης (2002) και Σύμβουλος στο παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2003).

Τις παραπάνω δραστηριότητες διατήρησε έως τις εθνικές εκλογές του 2004 στις οποίες εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ν. Κοζάνης  με τη Νέα Δημοκρατία.

Το 2004 εισήγαγε στην Ελλάδα και εγκατέστησε πιλοτικά την πρώτη φυτεία ρόδων και λεβάντας στο Ν. Κοζάνης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Α.Σ. Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοϊου με σκοπό τη διάδοση της καλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας των  αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Εκπροσώπησε το Ν. Κοζάνης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς διακοπή από το 2004  έως το 2019.

Ορίστηκε δύο φορές Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και μία Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής.

Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής ως το νεώτερο μέλος του κοινοβουλίου της περιόδου 2004 – 2007. Μέλος των διαρκών επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και των ειδικών μόνιμων επιτροπών Ελληνισμού της Διασποράς, Προστασίας Περιβάλλοντος, Οδικής Ασφάλειας και των ειδικών μη μόνιμων διακομματικών επιτροπών Δημογραφικού και  διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Παράλληλα του ανατέθηκε η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ουγγαρίας και η αντιπροεδρία της αντίστοιχης με τη Γεωργία ενώ υπήρξε μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας με Γαλλία, Δανία, Βουλγαρία, Ιράν, Κορέα, Ινδονησία, Κουβέϊτ και Λίβανο. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC).

Γνωρίζει την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.

Υπήρξε αθλητής μπάσκετ και βόλλεϋ στο Γυμναστικό και Εθνικό σύλλογο Κοζάνης αντίστοιχα έως και τα φοιτητικά του χρόνια.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός Υλικού Πολέμου στην Κώ και την Κοζάνη και είναι μέλος του συλλόγου εφέδρων αξιωματικών Κοζάνης.