Θ. Καρυπίδης: Τα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην ΠΕ Φλώρινας ξεπερνούν τα 185 εκ. € την τρέχουσα προγραμματική περίοδο

Θ. Καρυπίδης: Τα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην ΠΕ Φλώρινας ξεπερνούν τα 185 εκ. € την τρέχουσα προγραμματική περίοδο

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Παρασκευή 1 Ιουνίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας η 4η Ενημερωτική Ημερίδα για την πορεία και τον προγραμματισμό των Συγχρηματοδοτούμενων και Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

«Ο προϋπολογισμός των έργων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην Περιφερειακή Ενότητα ξεπερνά το ποσό των 185 εκ. €. Δώσαμε μαζί με τους τοπικούς φορείς και την κεντρική διοίκηση συνεχείς αγώνες για να εντοπίσουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες και να προετοιμάσουμε με σιγουριά τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή της Φλώρινας, που καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ενδοχώρα των Βαλκανίων.

Χρειάζεται όμως να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο με στοχευμένες δράσεις και πολιτικές ουσίας που θα δημιουργήσουν πραγματικές και σταθερές θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και να δώσουμε δουλειά στο κάθε άνεργο της Περιφέρειας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο της αναβάθμισης των Πανεπιστημιακών Σχολών στη Φλώρινα, στο τμήμα Βεύης – Αρμενοχωρίου τον κάθετου άξονα της Εγνατίας, στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Δυτική Μακεδονία (του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου – TAP).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε:

  • Στην πρόσφατη απόφαση για την καθιέρωση του Ειδικού τιμολογίου ρεύματος που αφορά τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή για τα 133.000 νοικοκυριά. «Στον επόμενο λογαριασμό οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα πληρώσουν 30% φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα, και ακολουθεί η μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τις επιχειρήσεις 50%».
  • στο Ταμείο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με 10 εκατ. €, 5 εκατ. € από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και 5 εκατ. € από το κρατικούς πόρους «… για να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα μικροέργα, να μπορεί να έχει εγγυήσεις για να πάρει μικροδάνεια».
  • Στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΔΕΗ όταν θα υπάρξει ιδιώτης επενδυτής (διασφάλιση του αγαθού της εργασίας, τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, της απόδοσης των εδαφών από τις εξορυκτικές εργασίες της ΔΕΗ και την αύξηση του τέλους ανάπτυξης του τοπικού πόρου από 1,2% του κύκλου εργασιών στο 1,4% της λιγνιτικής παραγωγής).
  • Στη σημαντική συμμετοχή της Περιφέρειας στην πρωτοβουλία «Coal Platform» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκαιρη προετοιμασία της περιοχής μας στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τελευταία μεγάλη επιτυχία της διασφάλισης για πρώτη φορά του σημαντικού ποσού από το Χρηματιστήριο Ρύπων.

«Η Δυτική Μακεδονία θα παίρνει από το Χρηματιστήριο Ρύπων 20 εκ. € κάθε χρόνο. Ότι προτείνουμε με στρατηγική και τεκμηρίωση βρίσκει την πλήρη ανταπόκριση της Κυβέρνησης και της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας  Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της ΑΝ.ΦΛΩ, του Δήμου Αμυνταίου και της ΠΕ Φλώρινας, της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγραμματισμού δράσεων και των ευκαιριών χρηματοδότησης νέων έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος ΕΣΠΑ κ. Σταύρος Γιαννακίδης, ενώ παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Ηλίας Κάτανας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου & Τουρισμού κ. Παναγιώτης Κώττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Κων/νος Γέρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Καρακασίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής  κ. Ρούσης Αλεξανδρής, ο εντεταλμένος σύμβουλος ΠΑΑ κ. Κυριάκος Ιωαννίδης, η εντεταλμένη σύμβουλος  Πολιτικής Προστασίας, Mετεγκαταστάσεων – Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ΔΕΗ κα. Μ. Καρυπίδου, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κων/νος Θεοδωρίδης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας Νικ. Δούμτσης, ο Δήμαρχος Πρεσπών Παν. Πασχαλίδης και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων. Περισσότερα από 95 άτομα από 24 φορείς και υπηρεσίες και πολίτες της ΠΕ Φλώρινας παρακολούθησαν την ημερίδα.

Από την πλευρά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας και ο Δήμαρχος Αμυνταίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των αναπτυξιακών έργων και αναφέρθηκαν αναλυτικά στις προτάσεις για τα νέα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή τους. Ιδιαίτερα τόνισαν τη σημασία της αλληλοενημέρωσης και του εντοπισμού των προβλημάτων και των νέων αναγκών και της προώθησης της επίλυσής τους με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις – ερωτήσεις των συμμετεχόντων και τις απαντήσεις από τους εισηγητές και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Θ. Καρυπίδης: Τα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην ΠΕ Φλώρινας ξεπερνούν τα 185 εκ. € την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 1 Θ. Καρυπίδης: Τα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην ΠΕ Φλώρινας ξεπερνούν τα 185 εκ. € την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2 Θ. Καρυπίδης: Τα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην ΠΕ Φλώρινας ξεπερνούν τα 185 εκ. € την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 3 Θ. Καρυπίδης: Τα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην ΠΕ Φλώρινας ξεπερνούν τα 185 εκ. € την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 4 Θ. Καρυπίδης: Τα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί στην ΠΕ Φλώρινας ξεπερνούν τα 185 εκ. € την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 5