Περίληψη αποφάσεων 6ης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (31-5-2021)

6η συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΔΜ (31-5-2021)

Περίληψη αποφάσεων 6ης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (31-5-2021)

Περίληψη αποφάσεων 6ης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (31-5-2021)

Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 31-5-2021, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τηλεδιάσκεψη, για τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Έγκριση πρακτικού προηγούμενης συνεδρίασης.
 2. Πορεία Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έτους 2021.
  Εισηγητές: Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος.
 3. Ενημέρωση ενεργών προσκλήσεων του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
  Εισηγητές: Στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και Θεματικοί Αρμοδιότητας.
 4. Ενημερώσεις από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κατόπιν επισκέψεων  σε υπουργεία και φορείς για τις εξελίξεις επί σημαντικών θεμάτων.
  Εισηγητής: κ. Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.
 5. Διάφορα Θέματα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, παρουσιάστηκε από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, η πορεία του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειάς μας, αναλυτικά για τις μελέτες και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και προτάσεις για νέα έργα, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα και για την Έδρα.

Όπως σημειώθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι δυναμικό καθώς εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες μελέτες και έργα, όπως η μελέτη «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ -ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ /ΜΙΚΡΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ Χ.Κ. ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ ΕΩΣ ΚΗΠΟΥΡΕΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ» για την οποία εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ και της «ΑΝΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΕ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ».

Ενδεικτικά, σημαντικά έργα για τα οποία υποβλήθηκαν προτάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την πρόσκληση 126 με τίτλο

«Έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών (υποδομές) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας»

στα πλαίσια του άξονα προτεραιότητας 6 «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» είναι:

 • «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» προϋπολογισμού 1.194.470,58€.
 • «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» προϋπολογισμού 1.145.000,00€.
 • «ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΓΡΑΜΜΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» προϋπολογισμού 436.480,00 €.
 • «Εκσυγχρονισμός και επέκταση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας Πισοδερίου Π.Ε. Φλώρινας» συνολικού προϋπολογισμού 6.500.000,00 €.
 • «Ενδυνάμωση οικοτουριστικών λειτουργιών πλωτής γέφυρας Αγίου Αχιλλείου & συνοδών λιμενίσκων», με προϋπολογισμό 1.960.000,00 €, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αξιοποίηση των Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας (ΟΧΕ).

Στη συνέχεια συζητήθηκαν, οι παρατάσεις στις τρέχουσες προσκλήσεις του ΠΕΠ για την υποβολή επιπλέον προτάσεων προς ένταξη, με τη συνδρομή της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη, για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και για νέες δράσεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας, όπως τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, η αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας αλλά και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης.