Έκκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για τη σωτηρία και υλοποίηση του σημαντικότερου από περιβαλλοντικής απόψεως έργου της Περιφέρειας

Διοικητήριο ΖΕΠ

Έκκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για τη σωτηρία και υλοποίηση του σημαντικότερου από περιβαλλοντικής απόψεως έργου της Περιφέρειας

Έκκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για τη σωτηρία και υλοποίηση του σημαντικότερου από περιβαλλοντικής απόψεως έργου της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Κοζάνης, ανέλαβε την υλοποίηση δυο εξαιρετικής σπουδαιότητας έργων για την Εορδαία και τη Δυτική Μακεδονία.

Πρόκειται για τα έργα:

 

 1. Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Καρυοχωρίου, Προαστίου και
  Ασβεστόπετρας και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών Καρυοχωρίου,
  Αγίου Χριστοφόρου, Προαστίου, Ασβεστόπετρας και περιοχής κόμβου ΑΕΒΑΛ στην
  Ε.Ε.Λ. Πτολεμαΐδας με προϋπολογισμό 8.211.968 €.
 2. Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμών Ανατολικού, Πενταβρύσου και
  Εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών Ανατολικού, Πενταβρύσου και
  Περδίκκα στην Ε.Ε.Λ. Πτολεμαΐδας με προϋπολογισμό 5.157.960 €.

 

Κύριος των έργων, τα οποία είναι ενταγμένα στο Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Εορδαίας.

Η σπουδαιότητα των δυο έργων, πέραν του οικονομικού οφέλους για την περιοχή, καθώς πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 13.369.928€, είναι πρωτίστως οικολογική.

Η απουσία αποχετευτικών δικτύων στους εν λόγω οικισμούς, τα οποία θα μετέφεραν τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό της Εορδαίας,  έχει σαν αποτέλεσμα, πέραν των υγειονομικών συνεπειών για τους οικισμούς και τους κατοίκους τους, την περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβάθμιση της λίμνης Βεγορίτιδας.

Η λίμνη αποτελεί τον τελικό αποδέκτη του συνόλου των ανεπεξέργαστων λυμάτων των παραπάνω οικισμών.

Παρά την τεράστια οικολογική και υγειονομική σημασία του τόσο για την Εορδαία όσο και για την ΠΕ Φλώρινας, το έργο παραμένει από το 2006 σε στασιμότητα.

Σήμερα, έχοντας φτάσει κυριολεκτικά στο παρά πέντε για να χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία για τον τόπο μας, καλούμαστε όλοι να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλουν η ΠΕ Κοζάνης, η Δ.Ε.Υ.Α.Ε και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η υλοποίηση δυο τόσο σπουδαίων έργων που θα αποσυμφορήσει περιβαλλοντικά ένα πραγματικό στολίδι, όπως η λίμνη Βεγορίτιδα, αποτελεί τεράστια ιστορική ευθύνη όλων μας.

Με ευθύνη της ΠΕ Κοζάνης, της Δ.Ε.Υ.Α.Ε. και την καθοριστική συνδρομή των Προέδρων, έχει δρομολογηθεί η συλλογή όλων των αναγκαίων υπευθύνων δηλώσεων των ιδιοκτητών γης από όπου θα διέλθουν οι αγωγοί των δικτύων, απαραίτητης προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δίκτυα οδεύουν κυρίως παράλληλα με δρόμους  επαρχιακούς ή αγροτικούς.

Για την όδευση των δικτύων απαιτείται (σε κάποιες ελάχιστες ιδιοκτησίες) η σύσταση δουλείας διέλευσης.

Οι ενέργειες για σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη.  Για την επίσπευση των χρονοβόρων διαδικασιών πρέπει να συλλεγούν άμεσα οι υπεύθυνες δηλώσεις.

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον περισσότερο από ασφυκτικά, καλώ προσωπικά όλους τους ιδιοκτήτες να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σπεύσουν προς υπογραφή των δηλώσεων.

Οποιαδήποτε ολιγωρία ή και αδιαφορία, μπορεί να αποβεί κυριολεκτικά μοιραία για το έργο και την περιοχή μας.

Γνωρίζοντας την ποιότητα, το ήθος και την αγάπη που τρέφουν οι κάτοικοι των οικισμών για τα χωριά τους, είμαι απόλυτα βέβαιος, πως θα ανταποκριθούν με θέρμη στο κάλεσμα που τους απευθύνουμε.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, για την άμεση ανταπόκρισή

τους και την προσπάθεια που καταβάλλουν για την ενημέρωση των ιδιοκτητών.