Καλλιόπη Κυριακίδου - Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος ΠΔΜ

Αντιπεριφέρεια Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος: Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (16-12-2020)

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (16-12-2020)

Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (16-12-2020)

Συνεδρίασε την Τετάρτη 16/12/2020 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πρώτο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την εκμετάλλευση του λατομείου αδρανών υλικών της ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΑΕ., Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς.

Μια δραστηριότητα ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη έργων και υποδομών στην Π.Ε. Καστοριάς, καθώς αποτελεί τη μοναδική τοπική πηγή αδρανών υλικών που απαιτούνται σε αρκετά κατασκευαστικά έργα.

Την ανάγκη να τεθεί το συντομότερο δυνατό ξανά σε λειτουργία το ήδη υφιστάμενο εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια Λατομείο επεσήμανε και η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Καλλιόπη Κυριακίδου, τονίζοντας όμως τη σπουδαιότητα της αποκατάσταση των εδαφών σε κάθε κύτταρο όπου η εξόρυξη ολοκληρώνεται.

Το θέμα υποστήριξε και ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση έχοντας την εμπειρία της Διεύθυνσης του λατομείου από το 1991 μέχρι το 2010.

Επίσης, ο Δήμαρχος για τα θέματα τοπικής αρμοδιότητάς του τόνισε τη σημασία των έργων εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Βογατσικό, Γέρμα, Λακκώματα και Βοτάνι, τα οποία συμπληρώνουν ένα συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Οι εγκαταστάσεις αυτές στηρίζονται σε σύγχρονη τεχνική επεξεργασίας λυμάτων με βυθιζόμενες μεμβράνες που οδηγεί σε σχεδόν απόλυτα ποσοστά καθαρότητας των εκρεόμενων λυμάτων προς τον τελικό αποδέκτη, τον ποταμό Αλιάκμονα, όπως αναλύθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Χρήστο Λιόκο και τη μελετήτρια κα Ειρήνη Μητρούση.

Σχετικά με το θέμα για την κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου απορροής όμβριων υδάτων στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης της Κοζάνης, ζητήθηκε από την κα Κυριακίδου, να ληφθούν υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ρέματος – αποδέκτη κατάντη του οικισμού Καρυδίτσας, ώστε να αξιολογηθεί συνολικά η επιβάρυνσή του στις πλημμυρικές παροχές της μελέτης.

Πιο αναλυτικά, τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν είναι κατά σειρά τα παρακάτω:

  1. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών, έκτασης
    429.327,47 τ.μ., στην περιοχή Μαυροχωρίου, Δήμου Καστοριάς, με φορέα
    του έργου την εταιρία ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε.
  2. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό
    Βογατσικού του Δήμου Άργους Ορεστικού, με φορέα του έργου το ΔΗΜΟ
    ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ.
  3. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό
    Γέρμας του Δήμου Άργους Ορεστικού, με φορέα του έργου το ΔΗΜΟ
    ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ.
  4. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό
    Λακκωμάτων του Δήμου Άργους Ορεστικού, με φορέα του έργου το ΔΗΜΟ
    ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ.
  5. Μ.Π.Ε. του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στον οικισμό Βοτανίου του Δήμου Άργους Ορεστικού, με φορέα του έργου το ΔΗΜΟ
    ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ.
  6. Μ.Π.Ε. του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία νοτιοδυτικής πλευράς
    πόλης Κοζάνης, με φορέα του έργου τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
    ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΔΕΥΑΚ).
     

Για το σύνολο των θεμάτων η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά με τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις των υπηρεσιών και των μελών.

Εκ του Γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος, κας Καλλιόπης Κυριακίδου.