Γρίπη των πτηνών

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης ενημερώνει τους πολίτες και τους Φορείς της Π.Ε. Κοζάνης ότι έχουν εμφανιστεί πολυάριθμα κρούσματα της γρίπης

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, ενημερώνει τους πολίτες και τους Φορείς της Π.Ε. Κοζάνης, ότι έχουν εμφανιστεί πολυάριθμα κρούσματα της γρίπης σε όλη την Ευρώπη, που αφορούν σε τύπο του ιού υψηλής παθογένειας, σε εκτρεφόμενα πουλερικά αλλά και σε άγρια πτηνά. Στη γειτονική Βουλγαρία τα κρούσματα είναι δεκάδες και έχουν θανατωθεί χιλιάδες εκτρεφόμενων πουλερικών. Στην Ελλάδα βρέθηκε κρούσμα το Δεκέμβριο του 2016 σε άγριο πτηνό (κύκνος) στο Δέλτα του Έβρου και πριν λίγες μέρες βρέθηκε νέο κρούσμα σε συστηματική εκμετάλλευση 28.000 ορνίθων αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση την θανάτωση όλων των πτηνών της εκτροφής.

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κεντρική Ευρώπη η μετανάστευση των άγριων πτηνών είναι αυξημένη με αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα οικόσιτα πτηνά.

Υπογραμμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δήλωσης και μεταδίδεται με άμεση επαφή από μολυσμένα πτηνά.

Σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά αφορούν την τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των οικόσιτων πουλερικών που εκτρέφουν. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών:

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, κ.λ.π) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,

β)  σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια.

Αυτονόητη είναι η τήρηση των προαναφερόμενων μέτρων και από τους πτηνοτρόφους κατόχους συστηματικών εκτροφών.

Τα εκτρεφόμενα πτηνά θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Στην προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και εντοπισμού της νόσου, καλούνται οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να ειδοποιήσουν άμεσα την Κτηνιατρική υπηρεσία αν παρατηρήσουν αιφνίδιους θανάτους ή αυξημένο ποσοστό θανάτων στα πτηνά που εκτρέφουν όπως και σε περίπτωση που πολίτης εντοπίσει νεκρό ή ημιθανές άγριο πτηνό σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών κλπ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι αν και η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από το συγκεκριμένο τύπο του ιού που έχει προκαλέσει την πρόσφατη επιδημία, παρόλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης 2461023782

Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας 2463081656