Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο με θέμα ‘Πρόοδοι στις Τεχνολογίες Βιομάζας και Βιοενέργειας’, στο πλαίσιο του Προγράμματος GABE

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο με θέμα ‘Πρόοδοι στις Τεχνολογίες Βιομάζας και Βιοενέργειας’, στο πλαίσιο του Προγράμματος GABE

Την Τρίτη 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του διασυνοριακού έργου GABE για την αξιοποίηση της βιομάζας στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας με θέμα «Πρόοδοι στις τεχνολογίες Βιομάζας και Βιοενέργειας», στο Ξενοδοχείο Esperos Palace στην Καστοριά. Το έργο GABE υλοποιείται στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης του Διασυνοριακού Προγράμματος IPA «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας με την συμμετοχή καταξιωμένων εισηγητών του κλάδου της βιοενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

Αρχικά παρουσιάστηκε το έργο GABE και τα αποτελέσματά του από τους εταίρους του έργου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, την Περιφέρεια Κορυτσάς και το Πανεπιστήμιο Fan S. Noli. Ακολούθησε το κεντρικό πρόγραμμα του συνεδρίου όπου οι εισηγητές παρουσίασαν τις εξελίξεις στον τομέα της βιοενέργειας. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν (με την σειρά που μίλησαν):

  1. Δρ. Σπύρος I. Κιαρτζής, Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών, Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, ‘Επενδύσεις σε έργα βιομάζας και ΑΠΕ’
  2. Καθ. Γιώργος Νταλός, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ΤΕΙ Θεσσαλίας, ‘Παραγωγή και Συλλογή Βιομάζας’
  3. Καθ. Γιώργος Περκουλίδης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΠΘ, ‘Logistics Βιομάζας, Οργάνωση Επιχειρήσεων και Περιοχών’
  4. Δρ. Χριστόφορος Περάκης, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ‘Τεχνολογίες Καύσης – Μεταποίησης Βιομάζας’

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου παρουσιάστηκαν Καλές Πρακτικές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Εισηγητές ήταν οι:

  1. Καθ. Αναστασία Ζαμπανιώτου, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, ΑΠΘ, ‘Παρουσίαση του Έργου SMARt CHP, για την λειτουργία Κινητής Μονάδας Αεριοποίησης Αγροτικών Υπολειμμάτων για Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας’
  2. κος. Βασίλης Μπέλλης, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, ‘Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας’
  3. κος. Κώστας Κυριακόπουλος, Διευθυντής Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, ‘Η Τηλεθέρμανση Αμυνταίου’

Επίσης χαιρέτησαν το συνέδριο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καστοριάς, κος. Πασχάλης Βάσσος και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κος. Πασχάλης Οικονομίδης.

Το συνέδριο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές τοποθετήσεις και έγινε προσπάθεια σύζευξης της επιχειρηματικής κοινότητας (ΕΛΠΕ, τηλεθέρμανση Αμυνταίου, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας) με την τεχνογνωσία καταξιωμένων καθηγητών και ερευνητών του τομέα της βιοενέργειας στην χώρα (ΑΠΘ, ΚΑΠΕ, ΤΕΙ Θεσσαλίας).

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου, τα προβλήματα που υπάρχουν και το μέλλον που διακυβεύεται στον τομέα της βιοενέργειας βάση των πολιτικών κατευθύνσεων άλλα και τους συσχετισμούς που δημιουργούνται για το μέλλον της παραγωγής ενέργειας γενικότερα.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου συγκαταλέγονται η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της διασυνοριακής περιοχής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιομάζας όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα e-broker platform.

Επιπλέον αναδείχθηκαν καλές πρακτικές από την συνεργασία τοπικών φορέων όπως η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία, οι ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο από τις σημαντικές επενδύσεις που προσανατολίζονται στο επόμενο διάστημα (ΕΛΠΕ, τηλεθέρμανση Αμυνταίου), οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι δυνατότητες ευρύτερης χρήσης της υπολειμματικής βιομάζας, καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών φορέων της χώρας και της επιχειρηματικής κοινότητας για την προώθηση του κλάδου της βιοενέργειας γενικότερα.

Ωστόσο υπάρχουν εμπόδια και αντικειμενικές δυσκολίες στην ανάπτυξη έργων βιομάζας, πρωτίστως προβλήματα εφοδιασμού και αξιοπιστίας εύρεσης πρώτης ύλης. Ο κατατεμαχισμός της αγροτικής γης με πολλές μικρές ιδιοκτησίες καθώς και της αγροτοβιομηχανίας σε πολλούς μικρούς τοπικούς βιοτέχνες έχει ως αποτέλεσμα στην έλλειψη αξιόπιστης και μακροχρόνιας τροφοδοσίας σε ποιοτική πρώτη ύλη.

Επίσης σημαντικά εμπόδια στην δημιουργία ενός υγειούς επενδυτικού περιβάλλοντος δημιουργεί η έλλειψη χρηματοδότησης και οι συνεχόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στο σύστημα επιδοτήσεων. Ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η επιβολή ποινών στους παραβάτες (πχ. των νόμων περί διάθεσης αποβλήτων). Η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα περιβαλλοντικά οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στους τομείς της βιοενέργειας και της βιομάζας.

Εν κατακλείδι, όσον αφορά τις μονάδες παραγωγής βιοενέργειας προκρίνονται οι μικρές αποκεντρωμένες μονάδες παραγωγής οι οποίες αξιοποιούν την θερμική τους ισχύ. Αυτές θα βοηθήσουν στην δημιουργία μίας υγειούς και βιώσιμης αγοράς βιοενέργειας και βιομάζας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η ομάδα έργου GABE

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Τηλ.: 2461053560

E-mail: infogr@gabeproject.com

 biomaza-kai-bioenergeia-gabe1 biomaza-kai-bioenergeia-gabe2 biomaza-kai-bioenergeia-gabe3 biomaza-kai-bioenergeia-gabe4 biomaza-kai-bioenergeia-gabe5

biomaza-kai-bioenergeia-gabe6