Λυσσαρίδης Νικόλαος

Ένας δρόμος γεμάτος ανακρίβειες (Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης)

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Ένας δρόμος γεμάτος ανακρίβειες (Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης)

Είναι παραπάνω από προφανές πλέον ότι η κυρία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελλάσονος αντιπολίτευσης, έχει χαθεί στο δρόμο της αρνητικής ρητορικής, χωρίς τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Ακολουθεί την τακτική της “λάσπης στον ανεμιστήρα”, εγκλωβίζοντας τον εαυτό της σε ένα παιχνίδι μικροπολιτικής και απαξιώνοντας την αντιπολιτευτική της ιδιότητα.

Επιστρατεύει μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία, αδυνατώντας να συνεργαστεί μαζί μας στη διεκδίκηση και την υλοποίηση όλων όσων χρειάζονται ο τόπος και απαιτούν  οι πολίτες.

Αναγκαζόμαστε να καταρρίψουμε τα αναληθή στοιχεία που υποστηρίζει σε δημοσίευση της.

Αναλήθεια No1: Μπορούν να μεταφέρουν  τα μη δεσμευμένα σε συμβάσεις, κονδύλια του ΠΕΠ (125εκ€) στην Επιχειρηματικότητα και σε ένα νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Η ανεπάρκεια των απόψεων της, η ελλιπής ενημέρωσης της για βασικά ζητήματα και η δημαγωγία της συμπυκνώνεται σε μόλις 3 σειρές. Εύκολες θεωρητικές προτάσεις μεν, πολύ επικίνδυνες δε.

Δεν υπάρχουν μη δεσμευμένα σε συμβάσεις κονδύλια. Εξηγήστε μας από που θέλετε να αποδεσμεύσουμε χρήματα για να τα μεταφέρουμε στην Επιχειρηματικότητα και σε πρόγραμμα Εξοικονομώ –Αυτονομώ!!

Να αποδεσμεύσουμε τη χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την Αρχιτεκτονική Σχολή στη Φλώρινα; Να αποδεσμεύσουμε τα έργα για το Φυσικό Αέριο; Να τα πάρουμε από την κατασκευή για την σήραγγα της Κλεισούρας;

Να τα στερήσουμε από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις για τα σχολεία; Να τα στερήσουμε από έργα υδρεύσευων και αντιπλημμυρικών έργων; Να τα στερήσουμε από τα έργα υγείας; Ή μήπως προτείνετε να τα πάρουμε από κάποιο λεφτόδεντρο;

Ειδικά για τον Άξονα 3 της Επιχειρηματικότητας (Βελτίωση Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό εντάξεων που κάναμε επί της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος ανήλθε στα 311,55%!!

Όσο αναφορά το Εξοικονομώ – Αυτονομώ δόθηκαν στον 2ο και 3ο κύκλο 14εκ € – και επωφελήθηκαν 1187 οικίες στη Δυτ. Μακεδονία από το τρέχων Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Συνολικά για όλη την Δυτ. Μακεδονία από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα δόθηκαν στον 2ο και 3ο κύκλο 109εκ €.

Είναι πολύ συγκεκριμένος και όχι ανεξάντλητος ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ

(294.446.136 Ευρώ  για το 2014 – 2020) και ήδη έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής. Συνολικά μέχρι και σήμερα έχουμε 382εκ€ σε εντάξεις που αντιστοιχεί στο 130% του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Οι πόροι του ΠΕΠ 2014-2020, οι Άξονες Προτεραιότητας και οι λοιποί κανονιστικοί παράγοντες υλοποίησης του προγράμματος μας, όπως και όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεν είναι δυνατό να τυγχάνουν οποιασδήποτε αυτοτελούς τροποποίησης οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Αναλήθεια No2: Κρύβει ότι επί θητείας του το ΠΕΠ έχασε 46εκ ευρώ – Οι επιχειρήσεις έχουν πάρει μέχρι σήμερα ΜΗΔΕΝ (0) ευρώ

Για ακόμη μία φορά λαϊκίζει  σε μια προσπάθεια να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα. Αρχικά να τονίσουμε ότι μεταφέρθηκαν 45.539.006 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας (όπως αντίστοιχα έγινε για όλες τις Περιφέρειες) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα ΕΠΑνΕκ.

Οι πόροι αυτοί επιστράφηκαν πολλαπλάσιοι στις επιχειρήσεις τις Δυτικής Μακεδονίας.

Παραθέτουμε παρακάτω επίσημα Στοιχεία του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής για το τι πήραν ήδη οι Επιχειρήσεις στα Ταμεία τους:

A) Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Πληγέντων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων λόγω COVID-19. Η δράση αφορά στην επιχορήγηση κατά 100% των πληρωτέων τόκων για όλα τα επιχειρηματικά ενήμερα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για πέντε μήνες (Απρίλιο – Αύγουστο 2020).

Τα νούμερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι 1.574 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 1.192 επιχειρήσεις, στις οποίες καλύφθηκαν τόκοι δανείων, ποσό που φτάνει τα 11,25 εκ ευρώ.

Β) Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid 19 – Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ Δύο ταμεία που ενεργοποιήθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας. Η συμβολή  του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας ήταν 5 εκατ. ευρώ.

Από τα δύο αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων όλης της επικράτειας σε ρευστότητα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν 627 αιτήσεις δανειοδότησης συνολικού ύψους δανείων 94,18 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, ήδη έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις τα 77,44 εκατ. ευρώ.

Γ) Επιστρεπτέα Προκαταβολή Από τα στοιχεία των δύο πρώτων κύκλων (όπου αξιοποιήθηκαν πόροι ΕΣΠΑ) για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2152 επιχειρήσεις της Περιφέρειας ενισχύθηκαν με 15,5 εκατ. ευρώ.

Αναλήθεια No3: Κανένα μέτρο άμεσης αντιμετώπισης της καταστροφής της οικονομίας δεν ανακοινώθηκε

Κατανοούμε τους λόγους που δεν θέλει να αναφέρει τα τρέχοντα προγράμματα που έχουμε ανακοινώσει και θα συνεισφέρουν στις επιχειρήσεις.

Α) Δράσεις Ενίσχυσης COVID 

«Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της Δράσης ανήλθε αρχικά σε 10 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 40 εκατ. Ευρώ.

Β) «Στήριξη Ρευστότητας σε Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Προϋπολογισμός της Δράσης 5 εκατ. Ευρώ

Γ) Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για όσες επιχειρήσεις έμειναν εκτός από τα δύο προγράμματα COVID που ήδη ανακοινώσαμε με χρηματική υποστήριξη από την κεντρική εξουσία.

Αναλήθεια No4: Άλλες περιφέρειες έδωσαν περισσότερα

Τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα με τα στοιχεία στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι αποκαλυπτικά για ακριβώς το αντίθετο σε απόλυτα μεγέθη, αλλά κυρίως στο πλαίσιο της πληθυσμιακής αναλογίας ανά Περιφέρεια.

Τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα με τα στοιχεία στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι αποκαλυπτικά για ακριβώς το αντίθετο σε απόλυτα μεγέθη, αλλά κυρίως στο πλαίσιο της πληθυσμιακής αναλογίας ανά Περιφέρεια

Αναλήθεια No5: Πώς μπορούν να καμαρώνουν, αφού ενάμιση χρόνο μετά εξακολουθούν ακόμη να είναι τελευταίοι από όλες τις Περιφέρειες. 

Πόσο εύκολο είναι να λέμε “μισές αλήθειες” αντί να πούμε την καθαρή, ωμή αλήθεια! Καταθέσαμε επίσημα και αληθή στοιχεία για το τι σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το 2020.

Δεν καμαρώνουμε ότι παραλάβαμε ένα ΠΕΠ σε τέλμα στο 16% απορρόφησης. Αποτυπώνουμε την αλήθεια ότι μέσα σε 16 μήνες διοίκησης έφτασε στο 33% απορρόφησης και επίσης δηλώσαμε δημόσια ότι στο τέλος του 2021 θα έχει φτάσει στο 70 – 80 % απορρόφηση.

Μέχρι το τέλος του 2023 θα ξεπεράσουμε το ανώτατο όριο του 110% και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια σημαντική δεξαμενή έργων για την νέα προγραμματική περίοδο.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή, με κάθε τρόπο έκανε τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες για την πρόοδο του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020 μέσα στον προηγούμενο χρόνο

Ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλότερο σημείο εν συγκρίσει με τις άλλες Περιφέρειες και καταφέραμε να τρέξουμε το πρόγραμμα με τάχιστους ρυθμούς.

Βλέπουμε από τα στοιχεία ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση από όλες τις περιφέρειες της χώρας στην αναλογία Πληρωμών επί των Συμβάσεων.

Βλέπουμε από τα στοιχεία ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση από όλες τις περιφέρειες της χώρας στην αναλογία Πληρωμών επί των Συμβάσεων

Αναλήθεια No6: Ως γνωστόν το 2021 είναι το τελευταίο έτος που μπορούν να γίνονται συμβάσεις.

Ένα ακόμη λάθος που υποδηλώνει την ελλιπή ενημέρωση σας σε θέματα ΠΕΠ και δεν δικαιολογείται από εσάς που διατελέσατε Ειδική Γραμματέας Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Δεν ισχύουν τα λεγόμενα σας διότι σύμφωνα με τη νομοθεσία πέραν του 2021 ως το 2023 μπορούν να γίνονται συμβάσεις. Επίσης δεν λογίζεται ως παράταση το τέλος του 2021 αλλά ως συνέχεια του κανονισμού ν + 3.

Δεν διεκδικούμε δάφνες σωτήρων αλλά επίσης δεν δεχόμαστε επ’ουδενί ψεύτικα στοιχεία και αναφορές που στόχο έχουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Δεν έχει περάσει ούτε μια εργάσιμη ημέρα που τα γραφεία του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειών να μην είναι ανοιχτά, να εργάζονται και να εξυπηρετούν πολίτες παρά την πανδημία.

Η παραίτηση από κάθε αρνητική ρητορική θα ήταν μια καλή αρχή για έναν έντιμο και απευθείας διάλογο. Επίσης μια επίσκεψη σας στην Διαχειριστική Αρχή θα βοηθούσε την ελλιπή ενημέρωση σας.

Η μέχρι τώρα στάση και στοχοποίηση, δείχνει ότι μας αντιμετωπίζει ως αντιπάλους και ανταγωνιστές

και όχι ως συνεργάτες και συμπολίτες που επιθυμούν το καλό αυτού του τόπου.

Εμείς συνεχίζουμε να αποζητάμε τη συλλογική δράση και τις ουσιώδεις συγκλίσεις, σε μια δύσκολη

περίοδο που θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης

Νικόλαος Λυσσαρίδης

 

 

 

Ένας δρόμος γεμάτος ανακρίβειες

(Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης) –

Ένας δρόμος γεμάτος ανακρίβειες

(Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης) –

Ένας δρόμος γεμάτος ανακρίβειες

(Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης)