Πρόσβαση

Η πρόσβαση στα Γρεβενά μπορεί να γίνει μόνο οδικώς.

Η πόλη των Γρεβενών απέχει 484 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 170 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 100 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, περίπου 140 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και 87 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Η πρόσβαση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι εύκολη μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ για τις περιοχές νότια της Θεσσαλίας η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρικάλων ή Λάρισας.

H Καστοριά συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Αριστοτέλης», το οποίο βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό. Η πρόσβαση στο νομό γίνεται πλέον εύκολα και άνετα μέσω της Εγνατίας οδού. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλαιά εθνική οδός. Η πόλη απέχει 547 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέσω Λάρισας και 479 μέσω Τρικάλων, 191 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 170 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 195 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και 151 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Η πρόσβαση στην Κοζάνη γίνεται οδικώς μέσω Εγνατίας Οδού για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα συνδέεται μέσω της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης ή μέσω επαρχιακών οδών.

Επιπλέον, η Κοζάνη συνδέεται αεροπορικώς με Αθήνα και Καστοριά μέσω του Κρατικού Αερολιμένα «Φίλιππος» που βρίσκεται στο 4ο χλμ. της Εθνικής οδού Κοζάνης Λάρισας.

Η πόλη της Φλώρινας απέχει οδικά 585 χλμ. από την Αθήνα και 173 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), εκτελούν καθημερινά δύο δρομολόγια για την Αθήνα, έξι για τη Θεσσαλονίκη, έξι για την Κοζάνη και τρία για την Καστοριά, μέσω του Αμυνταίου. Επιπλέον, αστικές και υπεραστικές γραμμές συνδέουν την πόλη της Φλώρινας – διαμέσου ασφαλτοστρωμένων οδικών αξόνων – με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τις κοινότητες του νομού, ενώ τις συνοικίες της πόλης εξυπηρετεί η αστική συγκοινωνία. Την εικόνα του οδικού συγκοινωνιακού δικτύου της Φλώρινας συμπληρώνει η επικοινωνία της με την πρώην Γιουγκοσλαβία, διαμέσου του μεθοριακού σταθμού της Νίκης και με την Αλβανία, διαμέσου του μεθοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής.

Πλησιέστερα αεροδρόμια για πτήσεις προς την Αθήνα είναι της Κοζάνης (σε απόσταση 81 χλμ. από τη Φλώρινα) και της Καστοριάς (σε απόσταση 100 χλμ. από τη Φλώρινα μέσω Αμυνταίου, 67 χλμ. μέσω της Βίγλας και 60 χλμ. μέσω του Βιτσίου).